Glasbeno-plesno ustvarjanje z Zvočnimi podkvami

Glasbeno-plesno ustvarjanje z Zvočnimi podkvami

Zvočne podkve so se odlično izkazale tudi kot glasbeno-plesni pripomoček. Jelena Marković, upokojena solo balerina, plesna pedagoginjo in poznavalka flamenka, je pokazala kako z njimi na unikaten način izvajati slovensko ljudsko pesem ‘Moj očka ima konjička dva’.

Zvočne podkve so lahko glasbena spremljava vsake pesmi, ritmična podlaga vsake melodije.

V koreografiji je uporabljena glasbena podlaga slovenske ljudske pesmi Moj očka ima konjička dva v izvedbi kitarskih virtuozov Julie Trintschuk, dobitnice več kot 30 mednarodnih nagrad in Maka Grgic, dvakratnega nominiranca za ameriško glasbeno nagrado Grammy. Glasba je sestavljena je iz uvoda, osrednje melodije in zaključka, zato je nadvse primerna za nastop.

GLASBENA PODLAGA

vir: https://www.facebook.com/watch/?v=1547162645446167

Jelena Marković,
Solo balerina in pedagoginja

Jelena Marković, dolgoletna solo barlerina SNG Opera in Balet Ljubljana je leta 1965 diplomirala v Ljubljani, podiplomski študij pa opravila v Rusiji. Med njenimi najboljšimi vlogami so Avrora v Trnuljčici (P. I. Čajkovski), Marija v Vahčisarajski fontani (B. F. Asafljeva), Lisa v Navihanki (Anonimus). Kot pedagoginja je delala v Franciji in na Nizozemskem. Jelena Markovič se je po opokojitvi izobraževala v Švici in Španiji na področju flamenka ter ga z vodenjem delavnic in tečajev v 90. letih prejšnjega stoletja kot prva prinesla v Slovenijo.