Rock ranč

Rock ranč

AKTUALNI POČITNIŠKI TABORI, DOGODKI, DELAVNICE

🐴 POLETNI TABORI 2023
⏰ junij, julij, avgust

PROGRAM TABORA
🐎 Jahali bomo v maneži in v naravi.
🐎 Se učili komunikacije s konji.
🐎 Spoznali gimnastiko na konju – voltažiranje.
🐎 Se s konji igrali na tleh.
🐎 Postali pravi rančarji za en teden in bomo ob koncu počitnic znali poskrbeti za vsa rančarska opravila.
🐎 Preživljali družabne večere.
🐎 Šli bomo kam na izlet.
TERMINI
🦄 24. – 25. 6. 2023: Tradicionalna noč ob konjih ob koncu šole 🌌
🦄 3. 7. – 7. 7. 2023: Poletni tabor🔥
🦄 10. 7. – 14. 7. 2023: Poletni študijski jahalni tabor za najstnike in odrasle (več treningov, teorija jahanja, treningi na suho, res poglobljen in intenziven tabor posvečen izboljšanju in razumevanju biomehanike konja in jahača,izboljšanju jahalne tehnike in bolj fina komunikacija s konjem) 🤟🐴🤟
🦄 24. 7. – 28. 7. 2023: Poletni tabor🔥
🦄 21. 8. – 25. 8. 2023: Poletni tabor🔥
V istih terminih omogočamo tudi prijavo na dnevni tabor (brez prenočitve), ki bo potekal vsak dan od 7:30 do 16:30. Udeleženci taborov lahko pridejo na ranč tudi že v nedeljo pred pričetkom tabora in v noči iz nedelje na ponedeljek prespijo v naši kmečki hiši.

TERAPIJA S POMOČJO KONJA

S konji lahko pomembno vplivamo na napredek na različnih področjih razvoja, zato v terapije vključujemo vse osebe s posebnimi potrebami. Ne gledamo na diagnozo, ampak k nam sprejmemo osebo. Pomagamo na tistem področju, ki ga obvladamo – specialno pedagoška in rehabilitacijska praksa.
Terapije se večinoma izvajajo individualno, pa tudi v skupinah, npr. za razvojne oddelke vrtca, razrede v šolah s prilagojenim programom vzgoje in izobraževanja, za razrede šol z nižjim izobrazbenim standardom, za otroke s čustvenimi in vedenjskimi težavami, dolgotrajno bolnimi.

Za osebe s posebnimi potrebami na področju: Največ izkušenj imamo na področju dela z otroki z avtizmom in drugimi pridruženimi motnjami (npr. čustvene in vedenjske težave, učne težave ipd.), pa tudi z otroki, ki imajo težave s tonusom in ravnotežjem. Sicer pa so v 10 letih terapevtske prakse naši konji pomagali že mnogim osebam z različnimi izzivi.
Terapija poteka: Vsaka terapija je individualno prilagojena vsakemu posamezniku. Večina dejavnosti poteka na konju, nekatere tudi ob konju. Dejavnosti so načrtovane tako, da sledimo zastavljenim ciljem, ki jih določimo za vsakega posameznika.
Prisotni na terapiji: Specialna in rehabilitacijska pedagoginja in terapevtka s pomočjo konja, izšolan terapevtski konj in po potrebi vodnik konja, fizioterapevt ali drug strokovnjak, ki ga potrebujemo za izvedbo kvalitetne obravnave.
Trajanje terapije: 30 min.
Terapevtski prostor: Poleg odprte maneže je v izgradnji tudi pokrit prostor, ki je načrtovan za uporabo od novembra 2022.
Potek terapije: Pri terapijah obravnavamo vsakega posameznika; oblikuje se individualiziran program s cilji, ki jim lahko sledimo. Pomembne pozitivne spremembe so opazne tako v času zgodnje obravnave kot v kasnejših obdobjih. Sodelujemo tudi s fizioterapevtom, po potrebi se obrnemo še na druge profile in tako zagotavljamo strokovno podprto in čim bolj optimalno obravnavo.
Pred začetkom terapij se izvede uvodni sestanek, nato pa do 4 spoznavne ure, da se oseba spozna z ekipo. Terapije so kontinuirane in je priporočljivo obiskovanje za daljše časovno obdobje, da so rezultati vidni in merljivi.
O terapevtki: Terapije s pomočjo konjev vodi usposobljena terapevtka Živa Logar, mag. prof. specialne in rehabilitacijske pedagogike, posebne razvojne in učne težave in inštruktorica jahanja. Konj je njen sodelavec v izvedbi terapij in prek gibanja ter konjeve energije, oblikuje individualno prilagojene aktivnosti za vsakega jahača. Že v času študija je pod vodstvom hipoterapevta delala z najstniki z motnjami v duševnem razvoju. Kasneje je v Angliji delala še z odraslimi uporabniki, v zadnjih letih pa se posveča delu z otroki z avtizmom s pridruženimi motnjami in z otroki v zgodnji obravnavi.

ŠOLA JAHANJA

Naša glavna dejavnost je šola prijaznega jahanja, kjer se poleg kvalitetnega tečaja jahanja naučiš tudi o pristopih, ki so konjem prijazni. Učimo običajno športno angleško jahanje, s poudarkom na dresurnem jahanju. Pri nas lahko opravljaš izpite Jahač 1 in Jahač 2, nudimo pa tudi nadaljevalni tečaj jahanja po opravljenem izpitu Jahač 2.

Posebnost naše jahalne šole je, da pri nas jahaš brez uporabe sile in da je konjem bolj prijetno, jahamo brez brzde. V nadaljevalnem tečaju pa se po želji lahko naučiš osnov dresure tudi brez uzde. Torej … učenje komunikacije s konjem je zagotovljena!

Šola jahanja poteka skozi vse šolsko leto, od septembra do junija. Hitreje se naučiš jahanja, če tečaj obiskuješ redno, 1x ali 2x na teden. Ob vpisu na redni tečaj avtomatsko postaneš tudi član našega Rock Ranča!

Jahamo v parih ali v trojkah, po želji individualno. Delo v parih je pomembno zaradi povezovanja jahačev, omogoča hitrejše napredovanje, saj vlečete drug drugega naprej. Omogoča tudi hitrejše samostojno jahanje, hkrati pa je kvaliteta treninga enaka kot pri individualnih jahalnih urah. Učne ure so prilagojene starosti in sposobnostim jahačev. Vpisujemo otroke od 3. leta dalje.

VOLTAŽIRANJE = AKROBATIKA NA KONJU

To je disciplina za tiste drzne, spretne in pogumne, pa tudi za tiste, ki si takšni želite postati.

Ko konj teče in stojiš na njem, je skoraj, kot bi letel! Si upaš narediti preval s konja? Si želiš jahati na konjskem vratu ali med galopom gledati konjski rep? Kdo je za akcijo in drzne preizkušnje?

Voltažiranje je šport, ki pri nas (žal še) ni razvit, v svetu pa je priznan del konjeniških disciplin. Pri tej disciplini konj galopira v krogu, na njem pa se izvajajo različne akrobacije, ki jih lahko izvajajo posamično ali pa v akrobatskih skupinah.

Trening voltažiranja se začne z enostavnimi vajami ravnotežja na konju, nato pa vodi v vedno bolj zanimive in zahtevne elemente in akrobacije. Učimo se ustreznih tehnik, da lahko akrobacije in skoke varno izvedemo na konju, ki se premika. Sprva je konj v koraku, nato v kasu in nazadnje tudi v galopu. Vse vaje lahko izvajamo skupinsko (2 – 4 voltažerji), ali individualno.

Treningi trajajo 30 minut, pol ure čiste akcije in zabave.

PRAZNOVANJE ROJSTNEGA DNE

Si želi vaš otrok praznovati rojstni dan s konji? Ali pa si želite enostavno ponudit drugačen rojstni dan – zunaj in v naravi?

Ponujamo dva osnovna programa in kar tri tematske konjeniške programe za praznovanje rojstnega dne.

Osnovna programa: JAHALNI in VOLTAŽIRNI rojstni dan. Otroci spoznajo jahanje ali voltažiranje, vsak se preizkusi v izbrani disciplini, pred tem pomagajo urediti konje, se spoznajo z aktivnostmi v hlevu in se naučijo varnega pristopa do konj.

Tematski konjeniški programi so: INDIJANSKI, VITEŠKI in PUSTOLOVSKI

  • Pri indijanskem rojstnem dnevu spoznajo vlogo konj v indijanski kulturi, konje porišemo v bojne barve in jahamo brez sedla. Igramo se tudi razne indijanske igre in se preizkusimo v raznih spretnostih na konjskem hrbtu.
  • Ko gremo v čas vitezov, konje opremimo v viteško opravo in priredimo viteški turnir.
  • Na pustolovskem rojstnem dnevu se igramo pustolovske igre. Spoznamo, kakšno vlogo so imeli konji včasih in se odpravimo na lov na zaklad.

V ceno praznovanja je vključen program z animacijo. Za hrano, pijačo in pogostitev pa poskrbite starši sami. Hladilnik je na voljo.

LOKACIJA