POLIGON IZ MOKE/MIVKE/KREDE

POLIGON IZ MOKE/MIVKE/KREDE

S premagovanjem poligona se spopadejo že malčki in vrtčevski otroci, saj predstavlja zabavno aktivnost, ki je često priljubljena tudi v odrasli dobi. Hijahopov poligon pa vsebuje še kreativnost, ki poligon naredi zares edinstven. Oblikovala sem šablono v obliki podkve, ki služi označevanju poti poligona. Podkve ‘natresemo’ na trato kar z uporabo moke ali suhe mivke. S kredo pa jih ustvarjamo po trdi površini in že lahko odskačemo poligon bosi ali še bolj zabavno, z Zvočnimi podkvami.

Za izdelavo šablone potrebuješ karton, praktičen je pokrov od kakšne škatle, npr. za čevlje. Lahko uporabiš pripravljeno predlogo z motivom podkve (s klikom na povezavo-v pripravi), ki jo preprosto natisni na domač tiskalnik, nato pa sledi korakom izdelave in poglej video (v pripravi).

KLIK: NATISNI PREDLOGO ŠABLONE PODKVE (kmalu na voljo)

1.KORAK
Natisni predlogo za šablono – podkev in jo s škarjami izreži, položi na karton in obriši s svinčnikom..

2.KORAK
S skalpelom (ali škarjami) zareži po liniji svinčnika in podkev izloči iz kartona.

3. KORAK
Šablono položi na pokošeno trato in nanjo potresi moko. Uporabiš lahko pripomoček za posip sladkorja v prahu ali cedilo.

Za posipavanje s cedilom lahko uporabiš tudi mivko iz peskovnika, ko je v vročih poletnih dneh povsem suha in sipka.

4. KORAK
Previdno odstrani karton z odvečno moko. Karton očisti in s ponavljanjem posipavanja oblikuj pot poligona. Za popestritev lahko vmes postaviš še kakšno oviro, ki jo je potrebno prestopiti. Pri oblikovanju poti bodi pozoren, da bodo ‘štampiljke’ koraku primerno narazen in zamisli si zanimivo zaporedje, ki vključuje različno gibanje: hojo naprej v širini bokov, na ozko v ravni liniji, hojo vstran na cikcak ali s prestopanjem ipd.

5. KORAK
Poligon  ‘pospraviš’ tako, da ga poškropiš z vodo. Zabavno, kajne?

UPORABA KREDE
Šablono lahko prav tako uporabiš za risanje poligona na trdi podlagi. Z barvnimi kredami lahko hitro spremeniš celo ulico v poligon. Če boš stopinjam sledil z Zvočnimi podkvami, bo zvok k igri hitro pritegnil vse otroke z ulice 🙂